Boerin aan het werk in een interieur

Prijs: Verkocht
Schilder: Baruch Lopez Leao de Laguna
Afmetingen:  86 x 83 inclusief lijst, in goede staat
Signatuur: rechtsonder
Techniek: Olieverf op doek

 

Beschrijving

De kunst van Baruch Lopez dringt met grote artistieke en technische vaardigheid diep door in de ziel van het boerenleven. Het boereninterieur is is zijn grote voertuig. Hier beleeft zijn kunst haar specifieke zending. Door  de geborgenheid van het interieur kan hij de essentie van het boerenleven laten zien. Daarin spreken de mens en zijn voorwerpen in diepe stilte hun verhaal. Zo is de interieurkunst verwant aan het stilleven.

De werkende boerin, centraal opgesteld in het schilderij, verdeelt het doek in vier delen. De rechterzijde met de deur, de scheiding tussen de buitenwereld en het interieur. De linkerzijde met de haard, het vuur van de liefde in het leven. De haard geeft het schilderij licht en een warme, intieme gloed. Dan de verste zijde waar ‘de muur’ het symbool de menselijke begrensdheid markeert. En ten slotte de voorzijde, met de boerin als middelpunt. Dit is het kloppend hart van het werk. Fraai is de verticale lijn, gevormd door de zaag. Die loopt dwars door het midden.
De schilderkunst staat in dienst van de tweede macht van het leven. Met andere woorden: al is het leven van de boerin hard en hartverscheurend, toch spreekt haar eenvoudige, liefdevolle schoonheid het laatste woord.

 

Biografie 

Baruch Lopez Leao de Laguna werd geboren in 1864 in Amsterdam en kwam in 1943 om het leven in Auschwitch. Op de Rijksacademie in Amsterdam specialiseerde hij zich onder leiding van August Allebé in portret-, en figuurtekenen. Deze vaardigheid kwam hem van pas toen hij in 1898 in Laren begon met het schilderen van boereninterieurs. Zijn figuren zijn doorgaans verdiept in dagelijkse bezigheden zoals aardappelschillen, naaien, houtzagen, knippen of spinnen. Ook was hij in zijn tijd een geliefd stilleven schilder.

 

Delen: