Boerin bij boerderij

 

Prijs: Op aanvraag
Schilder: Johannes Embrosius van de Wetering de Rooij
Afmetingen:  41 x 33, in goede staat
Signatuur: rechtsonder
Techniek: Olieverf op paneel

 

Beschrijving

Er is een Hollandse Wetering de Rooij en een Brabantse. Ofschoon geboren in Woudrichem bracht de schilder, aangetrokken door rivieren en stadsgezichten, een belangrijk deel van zijn leven door in Noord Holland. Het grootste deel van zijn werk bestaat uit waterrijke landschappen en havengezichten rondom het IJsselmeer.
Toch bleef hij Brabander en schilderde bijvoorbeeld vele malen Woudrichem aan de Maas, maar was ook enige tijd actief als onderdeel van de schilderskolonie in Heeze. Als zijn Hollandse werk sterk onder invloed van de Haagse School staat, dan ondergingen zijn Brabantse schilderijen op het punt van de expressie van onderwerpen, kleuren en vormen de invloed van de Brabantse schilders.
Die invloed is zeker te zien in dit werk van een boerin bij een boerderij. De boerin staat geposteerd op het verste punt van een diep naar beneden, hellende Brabantse langgevelboerderij. Zo geven boerin en boerderij elkaar de ruimte. De focus van het licht bereikt één punt van de fraaie witte gevel van de boerderij en het vest en de muts van de boerin die in de directe nabijheid van elkaar verkeren. We zien haar korte schaduw tegen de lage muur geprojecteerd.
Wetering de Rooij is als geen ander in staat de warmte, diepte en natuurlijke vormen en kleuren van de Brabantse boerderijen weer te geven. Anders dan bij de Brabantse expressionisten zijn de boerderijen niet ondergeschikt aan de expressie van het dramatisch lot van hun bestaan. Bij Wetering de Rooij is is de verbeelding van de weergaloze schoonheid van de boerderijen en hun bewoners zelf het grote doel.

 

 

Biografie 

J.E. Van de Wetering de Rooij (1877 – 1972), geboren te Woudrichem. was een impressionist met een romantische inslag. Met name onder invloed van de schilders van de Haagse School was hij altijd op zoek naar het uitbeelden van het licht op verschillende momenten van de dag, bij alle soorten weer. Hij koos graag schilderachtige plekjes. En heeft er ook in Brabant vele geschilderd. Hij legde een voorliefde aan de dag voor rivier-, en havengezichten. Hij verbleef enige tijd in en rondom Heeze, maakte deel uit van de schilderskolonie. Van hem zijn uit die periode prachtige dorpsgezichten en landschappen te schilderen.

Delen: