Boerderijen te Leende
Prijs: Op aanvraag |
Schilder: Peter van den Braken |
Afmetingen: 96 x 48, inclusief lijst, werk is in goede staat |
Signatuur: linksonder |
Techniek: Olieverf op doek |
Beschrijving
Peter van den Braken stelt, in dit krachtig uitgewerkte schilderij van grote schoonheid, het thema van zijn kunst aan de orde. Hij doet dat met behulp van vele motieven en accenten. Zijn voertuigen: de compositie, vormen, details en verfijnde kleuren van dit kunstwerk. Dat alles krachtig gevoed door religieuze geloofsmotieven over het bestaan en de bestemming van de mens in de wereld.
Op de achtergrond tot aan de horizon en daarboven uit, de grotere bestemming van de mens. We zien de diepte en de dynamiek van het golvende landschap met een oplichtende hemel. Frontaal en naar beneden het concrete leven, het boerenleven, met boerderijen en de arbeid daaromheen. Stille getuigen zijn onder meer de hooioppers, met goud gekroond en uitgespreid over de hele lengte van het doek.
Van den Braken zet de schuurdeuren van de boerderij wijd open. Luid spreekt hier zijn geloofsmotief. Gelovende, het bestaan omarmende, openheid voor al het Andere. Het menselijke bestaan buiten een begrensd ‘ik’. Zie ook de driehoeken (duidingen van Drie-eenheid) in dit werk: in de hoog opgewerkte zijgevel van de middelste en de entree van de rechtse boerderij. Verder ook in de vormen van de hooioppers en de grote puzzelstukken in het akkerlandschap.
Productgalerij
Fraaie langgevelboerderijen in Leende.
Biografie
Peter van den Braken werd geboren in 1896 in Eindhoven als zoon van Poulus Catharina (Pauw) van den Braken (1868-1963) en Maria Elisabeth Cecilia van Bakel (1894-1980). Hij was de jeugdvriend van Antoon Coolen, die ook landelijk vooral werd als streekromanschrijver van het Brabantse leven. Van den Braken was een bewonderaar van Vincent van Gogh. In het schildersdorp Heeze was de schilder Jan Kruysen zijn leermeester en had contact met zijn zoon Antoon Kruysen.
Van den Braken woonde op vele plaatsen en reide veel. Hij liep vroeg van huis weg. En reeds op twaalfjarige leeftijd besloot hij Brabant te verlaten om met zijn schildersbenodigdheden de wereld rond te trekken. Maar zijn hart en ziel was en bleef Brabant.
Zo werkte hij in zijn jonge jaren onder andere in Brussel, Maastricht, Nijmegen, Amsterdam, Kortenhoef, Parijs, Londen en Rome. Vroeg in zijn leven werkte hij ook in Zwitserland, Frankrijk en Portugal. Later enige tijd in Finland, Noorwegen, Noord-Amerika. in Canada (Montreal en Toronto), Palm Beach in Florida en in Mexico City.
Hij maakte vooral landschappen en stillevens, waarbij hij uitging van zijn geheugen en van schetsen. Maar eerst en vooral was en bleef hij, in het spoor van Jan Kruijsen en diens zoon Antoon, toch bij uitstek de schilder van het fraaie Brabantse landschap met haar typische boerderijen.