Boerderij

Prijs: Op aanvraag
Schilder: Antoon Kruysen
Afmetingen: 70 x 66, inclusief lijst, in goede staat
Signatuur: rechtsonder
Techniek: Krijttekening 

 

Beschrijving

Veel krijttekeningen van Antoon Kruysen zijn niet voorhanden. In de dit vroege werk, te dateren rond 1920, is helder de met zijn vader en Peter van den Braken gemeenschappelijke expressionistische benadering te zien. Ook in dit werk keren bijvoorbeeld dezelfde vele strak gespannen dunne lijnen terug. De lijnen ontspringen in dit werk aan de voorzijde en lopen door het hele werk heen.

De lijnen zijn de aren van het boerenleven. De kracht ervan. In dit kunstwerk flakkert het licht tussen die vele lijnen. Nog geprononceerder schijnt het in de gevel, maar toch vooral in de twee ramen van de boerderij. De dynamiek van die ‘stroomlijnen’ tillen de boerderij, gesteund door de verticale lijnen van de bomen, als het ware naar boven op, zetten haar in beweging. Boerderij en bomen, staan tegen elkaar aan gedrukt. Ze staan pal voor elkaar, ja, omarmen elkaar bijna.


Biografie 

Antoon Kruysen (1898 – 1977) werd geboren in Boxtel als zoon en vroege leerling van de bekende kunstschilder Jan Kruysen.  Hij volgt de academie in Rotterdam en vertrekt daarna naar Zwitserland waar hij succesvolle exposities heeft. In 1923 vestigt hij zich in Parijs, waar hij als schilder doorbreekt. In Parijs ondergaat hij de invloed van de moderne stromingen van bekende kunstenaars zoals Chagall, Matisse, Soutine en De Vlaminck. Zijn bekendheid groeit en hij krijgt veel erkenning. Kleurexplosies, een vaardige toets met eigen kleurenpalet: het zijn kenmerken van het werk van Kruysen. Zijn expressionistische schilderijen zijn boeiend, zowel door de voorstellingen als door de vormentaal en het fauvistische kleurgebruik. In 1936 keert hij terug naar Nederland vanwege de oorlogsdreiging in Frankrijk. In 1947 vertrekt hij wederom naar Frankrijk waar hij exposities heeft en erkenning geniet. Antoon Kruysen wordt tot de grote Brabantse expressionisten gerekend en zijn werk is vertegenwoordigd in diverse musea.

 

Delen: