Boerderij met rieten kap in de Kempen

Prijs: Verkocht
Schilder: Victor de Buck
Afmetingen: 61 x 45, inclusief lijst, schilderij is in zeer goede staat
Signatuur: rechtsonder
Techniek: Olieverf op paneel

 

Beschrijving

Een verfijnd ‘hemels’ schilderij van Victor de Buck. De compositie met haar lage horizon geeft ruimte aan de lucht en de weidsheid van de heide. Het werk draagt in verso de Franse titel ‘Chaumiére en Campine’, wat zoveel betekent als ‘Boerderij met rieten kap in de Kempen’.

De boerderij met haar positie in de breedterichting geleidt de blik naar de horizon. Fraai motief binnen de schoonheid van dit werk is het goud oplichtend heideveld aan de voorzijde. Die driehoekige vorm, met de top naar boven, staat in hetzelfde perspectief als de boerderij. Die driehoek is ongetwijfeld de verbeelding van de drie-eenheid. In dat gouden heideveld bundelen de aardse heide en grootse hemel hun kracht. De schapen, gehoed door hun herder als hemelse vader, bevinden zich in dat mystieke veld. Het zijn de dragers van hetzelfde gouden licht.

Degene die het werk van Victor de Buck kent en zijn verbeelding van de natuur bemint, geniet van de weelderige zachtheid en onstoffelijkheid van zijn berkenbomen. Ook het typische turquoise blauw van de lucht verhoogt de hemelse stemming in dit werk. Zeer fraai aan de rechterzijde zijn de roze contouren van de wolken. De Buck tekent die speels af tegen de verfijnde groene en licht bruine kleuren van de berkenbomen. Ook dat samenspel geeft aan dit werk haar mysterieuze, ‘Kempische’ schoonheid.

 

Biografie 

Victor Maria Charles Joseph de Buck (Brugge, 14 augustus 1855 – Sint-Niklaas, 24 augustus 1916) was een Belgisch kunstschilder die het leven op het platteland tot onderwerp had. Hij ontdekte op doorreis van Antwerpen naar Eindhoven het toen nog schilderachtige plaatsje Bladel en hij raadde zijn vriend Joseph Gindra aan om daar en in de omgeving van de Brabantse Kempen te gaan schilderen.

Met fijnzinnig penseel schilderde Victor de Buck Kempische landschappen, dorpsgezichten en kerken. Tijdens zijn Brabantse periode maakte hij ook kennis met het werk van tijdgenoot Vincent van Gogh, die toen in Nuenen verbleef.

Later ging De Buck terug om een aantal plattelandstaferelen te fotograferen. Hierop vestigde Gindra zich met zijn gezin in 1887 te Bladel, in het Gindrahuis.

 

 

Delen: