Boerderij in Brabant

Prijs: Op aanvraag
Schilder: Antoon Kruysen
Afmetingen: 70 x 66, inclusief lijst, in goede staat
Signatuur: rechtsonder, 1915
Techniek: Olieverf op board

 

Beschrijving

Kruysen maakt de boerderij door kleuren vrij van zijn geijkte vormen en massa. Net zoals hij op dit schilderij de bladeren, als zwevende vogels, van de boomtakken losmaakt. Ze zijn geen vast en gevangen deel meer van, maar zweven spelend naar hun nieuwe, in een groter geheel herboren, vorm.

Betrek dit feest -al kijkend, bewonderend en herscheppend- vooral op u zelf. Stress verdwijnt dan als een trekvogel naar Afrika. Ja, dit modernisme ontdoet onze waarnemingen van hun slaafse, valse gewoontes. Het effect is wonderlijk: dit verlossingsproces bekleedt de werkelijkheid om ons heen met ontroerende schoonheid. Schilderkunst leert ons dat we voor ons geluk -evengoed als de boerderij, de boom, de waterput- die hergeboorte nodig hebben.

Natuurlijk gingen van Gogh, en vele anderen, Kruysen vóór. Maar net als als bij de grootmeesters van de schilderkunst bespeuren we bij de grote meester van de Brabantse schilders het stempel van een authentieke, losse toets. Hij is ons na en voltrekt door dit bijzondere kunstwerk het wonder van de schoonheid.


Biografie 

Antoon Kruysen (1898 – 1977) werd geboren in Boxtel als zoon en vroege leerling van de bekende kunstschilder Jan Kruysen. Hij volgt de academie in Rotterdam en vertrekt daarna naar Zwitserland waar hij succesvolle exposities heeft. In 1923 vestigt hij zich in Parijs, waar hij als schilder doorbreekt. In Parijs ondergaat hij de invloed van de moderne stromingen van bekende kunstenaars zoals Chagall, Matisse, Soutine en De Vlaminck. Zijn bekendheid groeit en hij krijgt veel erkenning. Kleurexplosies, een vaardige toets met eigen kleurenpalet: het zijn kenmerken van het werk van Kruysen. Zijn expressionistische schilderijen zijn boeiend, zowel door de voorstellingen als door de vormentaal en het fauvistische kleurgebruik. In 1936 keert hij terug naar Nederland vanwege de oorlogsdreiging in Frankrijk. In 1947 vertrekt hij wederom naar Frankrijk waar hij exposities heeft en erkenning geniet. Antoon Kruysen wordt tot de grote Brabantse expressionisten gerekend en zijn werk is vertegenwoordigd in diverse musea.

 

Delen: