Os met boerenkar

Prijs: Op aanvraag
Schilder: Joseph Gindra
Afmetingen:  72 x 53, inclusief lijst, werk is in goede staat
Signatuur: rechtsonder
Techniek: Olieverf op doek

 

Beschrijving
Een kar voortgetrokken door een sterk rund, vaak een os, gaat ver terug in de geschiedenis van het boerenleven. Bekend is dat 4000 jaar geleden de Brabantse boeren al op die manier van deze trekdieren gebruik maakten.

Ook aan het einde van de 19e eeuw was dat nog zo. In de geschiedenis van de Nederlandse schilderkunst treffen we aandacht voor dit onderwerp aan, bijvoorbeeld bij Johannes Tavenraat, Herman Johannes van der Weele en natuurlijk ook bij Vincent Van Gogh, de directe tijdgenoot van Gindra. Hij maakte meerdere boerenkarren met ossen.

Dit werk van Joseph Gindra laat zijn verfijnde kleurenpalet zien. De bonte os, getooid in schitterend zwart en paars. Het heeft er de schijn van dat kar van deze boer beladen is met zand, onttrokken aan de glooiende zandafgraving, die op de achtergrond zichtbaar is. Fraai is trouwens ook ‘de amazone zit’ van de boer. Die zit dromerig in de kuip van zijn kar met zijn zweep werkeloos op zijn schoot. Zijn blik is afgewend van de voorzijde. Hij vertrouwt volledig op zijn os, zijn bootsman, die feilloos de weg kent en hem in alle rust naar zijn bestemming leidt.

 

 

Biografie 

Jozef Gindra werd geboren in 1862 in Jemeppe sur Meuse, vlakbij Luik. Hij overleed in 1938 in Bladel. Hij was dus een tijdgenoot van Vincent van Gogh. Zijn opleiding begon hij in 1897 te Elsene. Kort daarna werd hij toegelaten aan de Academie van Brussel, onder leiding van Jean Portaels. Gindra was goed bevriend met kunstschilder Victor de Buck. Die had op doorreis tussen Antwerpen en Eindhoven het kleine plaatsje Bladel ontdekt, gelegen in de Brabantse Kempen vlak over de Nederlandse grens. De Buck ging erheen om te fotograferen. Gindra was zo geïntrigeerd door het schilderachtige plaatsje dat hij er in omstreeks 1890 met zijn gezin ging wonen. Daar schilderde hij voornamelijk het boerenleven, geïnspireerd door Vincent van Gogh. Verder maakte hij ook enkele fraaie bloemstillevens.

 

 

Delen: