Boer met pet

Prijs: Op aanvraag 
Schilder: Jacques van Mourik
Afmetingen: 50 x 40, met lijst, werk is in goede staat
Signatuur: rechtsonder
Techniek: Olieverf op board

 

Beschrijving

Deze boer ziet de wereld met één oog aan. Het gezicht straalt berusting uit, en toch is het gitzwarte oog indringend. Door het witte licht dat er in schijnt is de boer ontvankelijk én ziende. Het gezicht is door harde contouren tastbaar hard, verweerd. De kant van het blinde oog: geslagen, verslagen en dood. De andere kant: levend, door pijn getroffen en dwars daardoor heen vergevingsgezind. De schrale pet en de kiel tonen de blootstelling aan het strijdtoneel van het naakte, vechtende bestaan. De grijze achtergrond is de dodelijke onverschilligheid van de wereld.

Jacques Van Mourik schildert in het beeld van deze armoedige boer heel subtiel het gelaat van intens verdriet, dat door dood en geloof zowel naar buiten als naar binnen breekt. Met dat geluk en leed is het kunstenaarschap van Jacques van Mourik levenslang verbonden geweest. Een missie die in sobere portretten als deze zijn gewenste bestemming bereikt.

 

Biografie 

Jacob Adriaan (Jacques) van Mourik (1871 – 1971) was een Nederlandse kunstschilder, die een groot deel van zijn leven heeft gewoond en gewerkt in Plasmolen en rondom Mook en Middelaar in Noord Limburg. Hij koos voor de armoede en de schilderkunst, en was de inspirator en onderdeel van een kunstenaarskolonie

 

Delen: