Binnenhalen van de oogst

Prijs: Op aanvraag
Schilder: Adrianus Johannes Groenewegen
Afmetingen:  39 x 33, inclusief lijst, werk is in goede staat
Signatuur: linksonder
Techniek: Olieverf op paneel

 

Beschrijving

De gouden rijkdom van het het graan ligt groots, meer dan manshoog voor ons uitgespreid. Alleen de topjes van de huizen steken er in de verte bovenuit. Het hemels geschenk van het koren is overdadig. Eigenlijk te groot voor de twee boerinnen en de boer die er aan de voorzijde op dit immense veld mee bezig zijn. En dan is er nog de verzengende hitte. Die stijgt op uit de felle gele kleuren van het graan, maar daalt ook neer uit een strak blauwe lucht. Zelfs de schoven naast hen geven geen schaduw of rust.
Maar in dit grootse, rijke land werken deze dappere boeren, omringd door hun goud en goed, noest verder. Met grote vaardigheid, innigheid en liefde tekent Groenewegen ze uit. Hun band is hecht. Hij laat zien hoe fraai ze samenwerken. De schilder toont die in de drie stappen van de oogst. De boer haalt binnen, de boerin in het midden verzamelt en de boerin ernaast bindt het koren in schoven.
Het glorieuze eindpunt en resultaat van de oogst schittert aan de voorzijde links: trotse, gouden korenschoven.


Biografie 

Groenewegen 1874 – 1963 werd geboren in Rotterdam en studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Rotterdam. Daar bleef hij vervolgens wonen en werken tot 1898. Vervolgens ging hij naar Den Haag en van 1923 tot 1963 woonde en werkte hij in het Noord-Brabantse Budel. Het meeste werk is dus in Brabant gemaakt. Door het kwaliteit van zijn werk en de oogstrelende manier waarop hij het Brabantse landschap en boerenleven wist uit te drukken groeide hij uit tot één van de belangrijkste Brabantse kunstenaars.Groenewegen geldt als een van de laatste exponenten van de Haagse School. Hij maakte werk in olieverf, maar werd vooral geroemd om zijn heldere aquarellen van groene weiden met vee. Groenewegen schilderde echter ook karaktervolle portretten, stillevens, interieurs met boerenfiguren, dieren en riviergezichten.

Delen: