Balzaal

 

Prijs: Verkocht
Schilder: Kees Roovers
Afmetingen: 72 x 64, inclusief lijst, in goede staat
Signatuur: rechtsboven
Techniek: Olieverf op board

 

Beschrijving

Een feest op het podium van een balzaal als uitgelezen kans om voor een moment te vluchten in een maalstroom vol met passie en anarchie. Dat lijkt hier gaande te zijn.

Honderden feestgangers: gemaskerd of ongemaskerd, verkleed of niet verkleed, dansend en dromend, aards of hemels, individu of tweeling (zie de heren met de pet aan de rechterzijde) maar altijd bruisend, bizar en volop in beweging.

En dan de finesse in de compositie. Aan de bovenzijde, op een lint, een veelheid aan ingehouden en afgemeten dansende figuren. Daaronder nemen de figuren in proportie, ontreddering en ontzetting toe. Aan de onderzijde verkeren de meest draconisch gemaskerde figuren. En toch, in het hart van het schilderij spaart Roovers een kleine ruimte uit aan -wat lijkt op- een galant bruispaar. Zij houden elkaar met hun blik liefdevol gevangen. De groene jurk van de bruid danst speels met haar mee. Het onberispelijk mannelijk jacquet blijft strak en gepassioneerd. Het is een eiland, een kleine oase van orde, stijl en tederheid. Daaromheen, in de aanval, de maalstroom van de massa.

 

 

Biografie 

Kees Roovers (1890-1978) werd geboren in Rotterdam en volgde er de Academie voor Beeldende Kunsten. Hierna vertrok hij naar Parijs. Daar maakte hij kennis met de moderne stromingen in de kunst. In 1921 had hij een tentoonstelling bij de bekende Galerie Bernheim Jeune in Parijs. Ook exposeerde hij op de Salon des Indépendants in Parijs. Kees Roovers schilderde figuren, portretten, stillevens en stadsgezichten. Vanaf 1936 vestigde hij zich in Den Haag waar hij in 1978 overleed.

 

Delen: