Markt scène in een stad
Prijs: Op aanvraag |
Schilder: Antoon Kruijsen |
Afmetingen: 55 x 36, inclusief lijst, werk is in uitstekende staat |
Signatuur: links onder, gedateerd 1921 |
Techniek: Olieverf op doek |
Beschrijving
De houdingen en gebaren van de figuren zijn innemend, ja lieflijk. Beweging is er door de compositie in meerdere lagen. De grappige voorbij rijdende ezels, vier figuren druk in gesprek, een woonwagen, en een plein of marktplaats, die het terrein een halfgesloten vorm geeft. En tenslotte een gebouw dat lijkt op een kerk direct omlijst met abstracte achtergrondfiguren. Een volle rode zon voegt zo mogelijk nog meer extra warmte en kleur aan dit toneel toe.
De interpretatie van het thema en de motieven van dit werk van Antoon Kruysen stemt tot nadenken. Is de persoon in het hart van het doek met in de vorm een aureool een witte half ronde cirkel boven het hoofd een heilige, om niet te zeggen Jezus? Is die op een samenkomst -met enkele apostelen- doende met de verkondiging van het Woord? De komisch voorbij rijdende ezeltjes, zo nauw met Hem verbonden, leveren wellicht een ondersteunend argument dat dit doek een deel van het passieverhaal laat zien.
Hoe dan ook, een komisch en luchtig markttoneel of deel van het passieverhaal, dit lieflijk en levendig, met bekoorlijke eenvoud geschilderd werk, spreekt door haar compositie, kleur en figuratie sterk tot de verbeelding
Biografie
Antoon Kruysen (1898 – 1977) werd geboren in Boxtel als zoon en vroege leerling van de bekende kunstschilder Jan Kruysen. Hij volgt de academie in Rotterdam en vertrekt daarna naar Zwitserland waar hij succesvolle exposities heeft. In 1923 vestigt hij zich in Parijs, waar hij als schilder doorbreekt. In Parijs ondergaat hij de invloed van de moderne stromingen van bekende kunstenaars zoals Chagall, Matisse, Soutine en De Vlaminck. Zijn bekendheid groeit en hij krijgt veel erkenning. Kleurexplosies, een vaardige en toets met eigen kleurenpalet: het zijn kenmerken van het werk van Kruysen. Zijn expressionistische schilderijen zijn boeiend, zowel door de voorstellingen als door de vormentaal en het fauvistische kleurgebruik. In 1936 keert hij terug naar Nederland vanwege de oorlogsdreiging in Frankrijk. In 1947 vertrekt hij wederom naar Frankrijk waar hij exposities heeft en erkenning geniet. Antoon Kruysen wordt tot de grote Brabantse expressionisten gerekend en zijn werk is vertegenwoordigd in diverse musea.