Schapen in een weidelandschap

Prijs: Op aanvraag
Schilder: Groenewegen, Adrianus Johannes
Afmetingen: 44 x 35, inclusief fraaie lijst, in goede staat
Signatuur: linksonder
Techniek: Aquarel 

 

Beschrijving

In dit licht en luchtig werk toont Groenewegen zijn verfijnde en sublieme aquareltechniek. Groenewegen bereikt een evenwicht tussen de grootse ruimte van het landschap en de bijna tastbare de nabijheid van de  schapen. Hier gaat het landschap op in de schapen, en omgekeerd. Met andere woorden, het weidelandschap staat het volledig ten dienste van de lieflijke groep schapen, die van hun kant haar schoonheid opluistert. Beiden sluiten naadloos op elkaar, behoren bij elkaar, en komen volledig tot hun recht.
De grotere bestemming is ook fraai te zien aan de vier verschillende lagen waaruit de compositie van deze aquarel is opgebouwd. Die worden door vloeiende contouren over de hele lengte van elkaar afgebakend. Eerst de schapen met hun malse weide en plassen. Dan in de verte -piepklein- grazende koeien. Vervolgens op de horizon het thuisbaken van het dorp met een kerkje, hooioppers en verspreide gebouwen en bomen. En ten slotte de grootse en eeuwige hemel, die er zonder onderscheid, voor allen is.

 

Biografie 

Groenewegen studeerde aan de Academie voor Beeldende kunsten te Rotterdam. Daar bleef hij vervolgens wonen en werken tot 1898. Vervolgens ging hij naar  Den Haag en van 1923 tot 1963 woonde en werkte hij in het Noord Brabantse Budel.

Groenewegen is geldt als een van de laatste exponenten van de Haagse School. Vooral zijn vroege werken getuigen daarvan. Hij maakte werk in olieverf, maar bereikte een hoogtepunt in zijn technisch hoogste aquarellen. Hij is zowel in zijn aquarellen, olieverven als tekeningen een meester in het schilderen van koeien. Maar verder maakte hij ook karaktervolle portretten, stillevens, interieurs met boerenfiguren, stads-, en riviergezichten. Veel van zijn werk werden tijdens zijn leven geëxporteerd naar Engeland, Schotland, Canada en de VS. Een groot aantal van deze werken hebben, via veilingen, de weg weer terug naar Nederland gevonden. In Budel staat nog steeds het huis dat hij zelf heeft laten bouwen en is een straat naar hem vernoemd.

Delen: