Gezicht op Nijmegen vanuit de Waal
Prijs: Op aanvraag |
Schilder: Groenewegen, Adrianus Johannes |
Afmetingen: 55 x 44, inclusief fraaie lijst, werk is in zeer goede staat |
Signatuur: linksonder |
Techniek: Aquarel |
Beschrijving
Dit werk maakt onderdeel uit van een serie riviergezichten die Groenewegen in de loop van zijn leven maakte. Deze aquarel van Nijmegen, bezien vanuit de overzijde van de Waal (Lent), mag zonder twijfel tot een hoogtepunt van zijn gehele werk gerekend worden.
Met grote meesterschap en precisie brengt Groenewegen het levendige vooroorlogse Nijmegen in beeld, dus voor het rampzalige bombardement. Nijmegen nog rijk door al haar kerken in de stad en gebouwen aan de Waal. De kleuren in dit werk zijn fraai, de stemming is zonder meer groots te noemen. We zien tot in detail het fascinerende schouwspel van de oude stad: de kade, aangemeerde boten, een voorbijvarende rijnaak, huizen, wandelaars, opstijgende rook van bedrijven in de stad, enz. Links de Klokkenberg, de Augustinuskerk, de Dominicuskerk en natuurlijk, helemaal rechts, de toren van de Sint Stevenskerk. De spoorbrug en de Waalbrug staan niet op de aquarel. Ze waren al aanwezig, maar Groenewegen heeft al zijn kunnen centraal, op het hart van de stad gericht.
Onder de hemel glinstert de zon en speelt ze een spectaculair spel met de wolken. Op aarde spiegelt zij zich in het stromend water van de Waal. Fraai is ook het contrast met de overzijde van de Waal, waar we juist een eenvoudig idyllisch tafereel zien met een zandig strand, roeiboten, koeien en een grazige weide.
In dit werk maakt Groenewegen zijn faam als ‘late navolger van de Haagse school’ volledig waar.
Dit werk is afkomstig van (de voormalige) kunsthandel Polak in Den Haag. Deze aquarel is opgenomen in het overzichtsboek over zijn kunsthandel, dat een overzicht bevat van wat hij beschouwde als de beste, ooit door hem aangeboden werken.
Productgalerij
Het gezicht op Nijmegen vanaf de Waal is een historische inspiratiebron gebleken voor kunstenaars klein en groot. Bekend is het werk van Jan Goyen. In de productgalerij is -puur ter illustratie en niet te koop- een ander werk te zien van J.L. Terwen, gemaakt in 1858. Ook is ter oriëntatie en vergroting van het kijkgenot, een oude ansichtkaart van het vooroorlogse Nijmegen.
Biografie
Groenewegen studeerde aan de Academie voor Beeldende kunsten te Rotterdam. Daar bleef hij vervolgens wonen en werken tot 1898. Vervolgens ging hij naar Den Haag en van 1923 tot 1963 woonde en werkte hij in het Noord Brabantse Budel.
Groenewegen geldt als een van de laatste exponenten van de Haagse School. Vooral zijn vroege werken getuigen daarvan. Hij maakte werk in olieverf, maar bereikte een hoogtepunt in zijn technisch hoogstaande aquarellen. Niettemin is hij zowel in zijn aquarellen, olieverven als tekeningen een meester in het weergeven van koeien. Verder maakte hij ook karaktervolle portretten, stillevens, interieurs met boerenfiguren, stads-, en riviergezichten. Veel van zijn werken werden tijdens zijn leven geëxporteerd naar Engeland, Schotland, Canada en de VS. Een groot aantal ervan hebben, via veilingen, de weg weer terug naar Nederland gevonden. In Budel staat nog steeds het huis dat hij zelf heeft laten bouwen en is een straat naar hem vernoemd.