Boerderijen
Prijs: Op aanvraag |
Schilder: Groenewegen, Adrianus Johannes |
Afmetingen: 40 x 31, inclusief ijst, werk is in goede staat |
Signatuur: linksonder, monogram |
Techniek: Tekening, ingekleurd met waterverf |
Beschrijving
Hier laat Groenewegen zien hoe puntgaaf zijn tekenwerk is. Met dit instrument kreeg Groenewegen artistieke macht en beheersing over zijn aquarellen en schilderijen. Ze dienden hem tot steun en perfectionering. Veelal werkte hij de tekeningen uit tot aquarel of schilderij. Hij hield ook boekjes bij waarin hij al zijn grotere werken in de vorm van tekening op microformaat bewaarde. ‘Tekeningenboekjes’ dus van ál zijn werken, bedoeld om gaandeweg zijn artistiek werk te verdiepen en ook exact te weten wat hij ooit eerder gemaakt en bestudeerd had.
In fraaie dit werk lijken de boerderijen zacht te rusten en een organische eenheid te vormen niet alleen met elkaar, maar ook met de omringende natuur, zoals de fraai getekende bomen. Alles vloeit bij Groenewegen, als late navolger van de Haagse School, harmonieus in elkaar over.
Biografie
Groenewegen studeerde aan de Academie voor Beeldende kunsten te Rotterdam. Daar bleef hij vervolgens wonen en werken tot 1898. Vervolgens ging hij naar Den Haag en van 1923 tot 1963 woonde en werkte hij in het Noord Brabantse Budel.
Groenewegen geldt als een van de laatste exponenten van de Haagse School. Vooral zijn vroege werken getuigen daarvan. Hij maakte werk in olieverf, maar bereikte een hoogtepunt in zijn technisch hoogstaande aquarellen. Niettemin is hij zowel in zijn aquarellen, olieverven als tekeningen een meester in het weergeven van koeien. Verder maakte hij ook karaktervolle portretten, stillevens, interieurs met boerenfiguren, stads-, en riviergezichten. Veel van zijn werken werden tijdens zijn leven geëxporteerd naar Engeland, Schotland, Canada en de VS. Een groot aantal ervan hebben, via veilingen, de weg weer terug naar Nederland gevonden. In Budel staat nog steeds het huis dat hij zelf heeft laten bouwen en is een straat naar hem vernoemd.