Boerin schilt aardappelen bij haard

Prijs: Op aanvraag
Schilder: Thijssen, Carolus Johannes
Afmetingen: 64 x 51, inclusief lijst, werk is in goede staat
Signatuur: linksonder
Techniek: Aquarel

 

Beschrijving

Een boerin in traditionele dracht schilt aardappels. Het interieur is zeer eenvoudig. We zien slechts enkele voorwerpen. Thijssen maakt veel werk van de zuiverheid, stilte en soberheid van een eenvoudige boerin. Hij maakt haar eenvoud tot een groot thema. Hoe slaagt hij daarin?

De benadering gaat terug naar de grote meesters van het licht van de 17e eeuw. Enkele aspecten. Eerst de witte achtergrond. Licht schijnt niet op, maar via de muur door de hele ruimte heen. Dat betekent: de stralend witte muur is in deze kamer geen blokkade, maar doorgang, opening voor het  stromende licht. Sterker nog, die quasi eenvoudige ‘muur’ is ‘de hemel’ in deze kamer. Ze geeft ruimte aan de vloer, het vuur en het water in de ketel. Verder zien we licht uit de schaal komen. Die is aards bruin, maar hemels wit straalt van binnen uit haar wijd geopende cirkel.

De boerin zetelt nederig in haar hemelse kamer. In haar komt al het licht samen, wordt ermee verweven. Het witte licht straalt bedeesd door de eenvoudige, ‘arme’ schoonheid van haar geconcentreerde blik, muts, omslagdoek, schort en muts. Het licht van Thijssen is dus niet direct, uitbundig en scherp, maar het is juist ingehouden door innige, warme kleuren en heiligt de tedere schoonheid van de boerin.


Biografie 

Carolus Johannes Thijsen (Rotterdam 1867 – Den Dolder 1917) was kunstenaar van beroep. Hij volgde zijn opleiding bij de Academie van Beeldende Kunsten te Rotterdam hoewel hij ook in Parijs en München gestudeerd heeft. Ook was hij docent van o.a. Georges Hogerwaard. Zijn onderwerpen waren veelal genrestukken, figuurstudies, portretten en historische onderwerpen. Qua tijdvak, benadering en onderwerpen staat hij dicht bij Van Gogh. Dat geldt met name voor zijn sociaal bewogen ‘Brabantse’ werken die hij in Heeze geschilderd heeft. Daarin schildert hij de grootsheid van de armoede van de boeren. Hij verbleef langere tijd in Heeze en trad er ook in het huwelijk.

 

Delen: