Liefdesbloemen

Prijs: Verkocht
Schilder: Peter van den Braken
Afmetingen: 36 x 36 inclusief lijst, werk is in goede staat
Signatuur: linksboven
Techniek: Olie op paneel

 

Beschrijving

Schilders van alle tijden hebben altijd naar manieren gezocht om wat door liefde onaantastbaar wordt, en dat in schoonheid gesymboliseerd wordt door bloemen, zichtbaar, maar vooral ook tastbaar te maken. Bij de Brabantse schilder uit de 19e eeuw, Gerard van Spaendonck en zijn 17e eeuwse voorgangers, zoals Jan Davidsz de Heem, zien we liefdevolle bloemen in fantasieboeketten met gedurfde constructies. Bloemen, bijna niet van echt te onderscheiden, verlucht en verlevendigd door een veelheid aan insecten, zoals vlinders, lieveherenbeestjes en vliegen. Ook die insecten zijn levensecht en lijken zich over het doek te bewegen. Door de verfijndheid van het gespreide licht -van fel tot zwak- stralen de kleuren door het hele boeket heen; van de voorste tot de achterste bloemen.
Peter van den Braken staat in de moderne tijd, maar schildert het mysterie van de bloemen en de liefde in dezelfde traditie. In dit werk krijgen de bloemen ruimte vanuit een onaantastbare diepte, dat is een relatief donkere ondergrond, gezet in diep blauwe, groene kleuren. De kunstenaar verricht een wonder. Hij boetseert zijn bloemen met verf in sprankelende kleuren en plaatst ze vanuit die donkere voedingsbodem in het volle licht. Zijn bloemen worden zo tastbaar door indrukwekkende lagen verf. Vanuit een afstand naar dit werk kijkend zien we de gele, rode en lila kleuren van de bloemen flakkeren als de vlammende liefde.

 

Biografie 

Peter van den Braken werd geboren in 1896 in Eindhoven als zoon van Poulus Catharina (Pauw) van den Braken (1868-1963) en Maria Elisabeth Cecilia van Bakel (1894-1980). Hij was de jeugdvriend van Antoon Coolen, die ook landelijk vooral werd als streekromanschrijver van het Brabantse leven. Van den Braken was een bewonderaar van Vincent van Gogh. In het schildersdorp Heeze was de schilder Jan Kruysen zijn leermeester  en had hij contact met zijn zoon Antoon Kruysen.

Van den Braken woonde op vele plaatsen en reisde veel. Hij liep vroeg van huis weg. En reeds op twaalfjarige leeftijd besloot hij Brabant te verlaten om met zijn schildersbenodigdheden de wereld rond te trekken. Maar zijn hart en ziel was en bleef Brabant.

Zo werkte hij in zijn jonge jaren onder andere in Brussel, Maastricht, Nijmegen, Amsterdam, Kortenhoef, Parijs, Londen en Rome. Vroeg in zijn leven werkte hij ook in Zwitserland, Frankrijk en Portugal. Later enige tijd in Finland, Noorwegen, Noord-Amerika. in Canada (Montreal en Toronto), Palm Beach in Florida en in Mexico City.

Hij maakte vooral landschappen en stillevens, waarbij hij uitging van zijn geheugen en van schetsen. Maar eerst en vooral was en bleef hij, in het spoor van Jan Kruysen en diens zoon Antoon, toch bij uitstek de schilder van het fraaie Brabantse landschap met haar typische boerderijen.