Winterlandschap in Brabant

Prijs: Op aanvraag
Schilder: Peter van den Braken,
Afmetingen: 65 x 41, inclusief fraaie lijst, werk is in  goede staat
Signatuur: linksonder, gedateerd 1923
Techniek: Olieverf op paneel

 

Beschrijving

Peter van den Braken leeft zijn vormen en kleurenpassie uit in dit vroege boerenwinterlandschap uit 1923. Hemel en aarde met boerderijen ertussen wervelen en tintelen in vele sneeuwkleuren. Verfijnd roze gloeit in de lucht. In de langgerekte akkers zien we aparte nuances hemelsblauw, kobalt, helgeel, groen, rood, en nog veel meer.

In dit werk geschiedt iets wonderlijks. Van den Braken betovert en verovert de kijker door de positie van een geschakeerde, fenomenale horizonlijn midden op het doek. De akkers en hemel lopen naar die scheidslijn toe. Maar essentieel is hoe ze dat doen door de overlap van sneeuwkleuren in het veld en de hemel en hard begrensd door de horizoncontour. De hemel is daardoor een rechtopstaande muur, een hemelwand. Hemel en aarde staan door de horizonlijn in een rechte hoek, loodrecht tegen elkaar aan. Een compositie met twee grote open vlakken, bedoeld om zo meer kracht en ruimte voor hemel en aarde te genereren.

De aarde één grote, horizontale sneeuwvlakte, doorsneden door ‘akkerwegen’ in de richting van boerderijen. Die hebben in dit beeldverhaal de functie om de weg naar boven te effenen. Boerderijen, eerst aardse bestemming, en vervolgens vanuit de gemeenschappelijke as van hemel en aarde, verticaal gericht op de hemel. Zuiver en waarachtig kunstenaarschap is dat.

 

Biografie 

Van den Braken werd geboren in 1896 in Eindhoven als zoon van Poulus Catharina (Pauw) van den Braken (1868-1963) en Maria Elisabeth Cecilia van Bakel (1894-1980). Hij was de jeugdvriend van Antoon Coolen, die ook landelijk vooral werd als streekromanschrijver van het Brabantse leven. Van den Braken was een bewonderaar van Vincent van Gogh. In het schildersdorp Heeze was de schilder Jan Kruysen zijn leermeester  en had contact met zijn zoon Antoon Kruysen.

Van den Braken heeft op vele plaatsen gewoond en hij heeft ook veel gereisd. Reeds op twaalfjarige leeftijd besloot hij Brabant te verlaten om met zijn schildersbenodigdheden de wereld rond te trekken.

Zo werkte hij in zijn jonge jaren onder andere in Brussel, Maastricht, Nijmegen, Amsterdam, Kortenhoef, Parijs, Londen en Rome. Vroeg in zijn leven werkte hij ook in Zwitserland, Frankrijk en Portugal. Later enige tijd in Finland, Noorwegen, Noord-Amerika. in Canada (Montreal en Toronto), Palm Beach in Florida en in Mexico City.

Hij maakte vooral landschappen en stillevens, waarbij hij uitging van zijn geheugen en van schetsen. Maar eerst en vooral was en bleef hij, in het spoor van Jan Kruijsen en diens zoon Antoon, toch bij uitstek de schilder van het fraaie Brabantse landschap met haar typische boerderijen.

 

Delen: