Reizigers op de heide

Prijs: Op aanvraag
Schilder: Victor de Buck
Afmetingen: 54 x 47
Signatuur: rechtsonder
Techniek: Olieverf op doek

 

Beschrijving

Schilderij van Victor de Buck, de Belgische tijdgenoot en bekende van Vincent van Gogh. De sfeer van dit werk is introvert, ingetogen. De toets is lichtvoetig, bijna impressionistisch. De Buck geeft gestalte aan de grootsheid van de natuur. De mens is in dit werk in relatie tot het heidelandschap dubbel aanwezig: door het groepje reizigers, die als toeschouwers bewonderend stilstaan en over de heide uitzien. En natuurlijk als kijker buiten het schilderij.

De Buck kan meesterlijk bomen schilderen. Door zijn lichte toetsen dringt hij door in de wonderlijke berkenbomen. Hun bijna ondraaglijke zachtheid, de lichtheid van hun gestalte en bewegingen.

Het groepjes reizigers aan de rand van de weg kijken van binnen uit naar de heide. Ze zijn het verlengstuk van haar schoonheid. Ze zien immers veel meer dan wij omdat het grootste deel van het heidelandschap voor ons onzichtbaar is. De toeschouwer buiten het werk kijkt dus met een imaginaire blik door hun ogen mee. Hij of zij verplaatst zich in hen in het besef dat zij de mede menselijke sleutel zijn tot het grotere panorama. Die dubbelzinnigheid geeft dit diepzinnige werk iets raadselachtigs. Door hun ogen reikt onze blik verder in een onzichtbare, verborgen wereld.

Biografie 

Victor Maria Charles Joseph de Buck (Brugge, 14 augustus 1855 – Sint-Niklaas, 24 augustus 1916) was een Belgisch kunstschilder die het leven op het platteland tot onderwerp had. Hij ontdekte op doorreis van Antwerpen naar Eindhoven het toen nog schilderachtige plaatsje Bladel en hij raadde zijn vriend Joseph Gindra aan om daar en in de omgeving van de Brabantse Kempen te gaan schilderen.

Met fijnzinnig penseel schilderde Victor de Buck o.a. Kempische landschappen, dorpsgezichten en kerken. Tijdens zijn Brabantse periode maakte hij ook kennis met het werk van tijdgenoot Vincent van Gogh, die toen in Nuenen verbleef.

Later ging De Buck terug om een aantal plattelandstaferelen te fotograferen. Hierop vestigde Gindra zich met zijn gezin in 1887 te Bladel, in het Gindrahuis.

 

 

Delen: