Ploegende boer bij Oirschot

Prijs: Op aanvraag
Schilder: Kruysen, Jan
Afmetingen: 65 x 53, inclusief Boselie lijst, werk is in goede staat
Signatuur: rechtsonder
Techniek: Olieverf op schildersboard

 

Beschrijving

De hemel daalt groots neer op de aarde. We zien een boer met zijn ploegend paard. De St. Petrus Basiliek van Oirschot, gehuld in groot hemels licht, verheft zich boven hen uit. Het perspectief is groots.

Kruysen trekt van links naar rechts over het gehele doek twee lange sporen. Eén aan de horizon, het spoor van de kerk, dat naar boven gericht is. En één onderaan, het spoor van de aarde, waar de boer en zijn paard in ploeteren.  Dat spoor is duidelijk naar onderen gericht. Beide sporen lopen van elkaar vandaan

Ligt de diepere boodschap van dit werk in de verzuchting van Kruysen dat er voor de boer (de werkende mens), het dier en hun last, nog veel werk te doen is? Dat er hoopt gloort aan en verlossing door de hemel, maar dat het werk, hoe noest ook, die niet voor mens en dier garandeert?

 

Biografie 

Jan Kruysen (1874 – 1938) was een typisch heerschap. Gekleed met een grote zwierige hoed, wambuis, kuitbroek en schoenen met gespen en een wijde cape, behoorde Jan Kruijsen met zijn markante kop, met snor en puntbaardje, gedurende vele jaren bij het dorpsbeeld van Oirschot.

Jan Kruysen werd geboren in het Brabantse Liempde, vlakbij Boxtel waar hij in 1897 voor de eerste keer trouwde en wel met Barbara van Dijk die hem zestien kinderen zou schenken, waarvan er overigens veel vroegtijdig stierven. Belangrijk in zijn leven waren verder Heeze, waar hij jaren deel uitmaakte van de schildergroep ‘de Kempen’ en Weert. In Valkenburg ontmoette hij de mecenas Henri Wijsbek, met wie hij ook bevriend raakte.

Later zwierf hij ondermeer door Duitsland, waar hij in Silezie de officiersweduwe Maria Menzel leerde kennen met wie hij in 1924 in Oirschot trouwde.

Jan Kruysen overleed als inwoner van Oirschot in 1938 in het St. Josephziekenhuis in Eindhoven op 64-jarige leeftijd.

 

Delen: