Korenschoven met boerderijen

Prijs: Op aanvraag
Schilder: Kruysen, Jan
Afmetingen: 72 x 64, inclusief lijst, werk is in goede staat
Signatuur: linksonder
Techniek: Olieverf op schildersboard

 

Beschrijving

Een groots open, panoramisch werk. Omdat de invalshoek laag gelegen is, kunnen we door een poort van schoven en bomen bijna lijfelijk dit werk binnentreden. De weg ligt wagenwijd voor ons open. Het is de grote, heldere, breed uitgespreide vlakte van het boerenland die in het oog springt. Aan weerszijden zien we onder een fraai blauwe de twee hemelse machten aan het werk: de bomen en de schoven. De bomen reiken naar de hemel, boven het doek uit. Alle aandacht gaat echter uit naar de hemelse macht van de schoven. Niet voor niets schildert Kruysen er drie, de drie-eenheid in die goudgelen schoven. Die schoven bundelen de schoonheid van het fonkelend pad, de weilanden en boerderijen in de verte.

Dit heldere, uitbundige werk is een lofzang op de aardse en hemelse rijkdom en schoonheid van het boerenland. Door de krachtige penseelstreken, toetsen en kleuren voelen we de krachtige aanwezigheid van Kruysen. Hier is hier geen misverstand mogelijk. Dit werk is “een echte Kruysen”.

 

Biografie 

Jan Kruijsen (1874 – 1938) was een fantastische persoonlijkheid. Gekleed met een grote zwierige hoed, wambuis, kuitbroek en schoenen met gespen en een wijde cape, behoorde Jan Kruijsen met zijn markante kop, met snor en puntbaardje, gedurende vele jaren bij het dorpsbeeld van Oirschot.

Jan Kruijsen werd geboren in het Brabantse Liempde, vlakbij Boxtel waar hij in 1897 voor de eerste keer trouwde en wel met Barbara van Dijk die hem zestien kinderen zou schenken, waarvan er overigens veel vroegtijdig stierven. Belangrijk in zijn leven waren verder Heeze, waar hij jaren deel uitmaakte van de schildergroep ‘de Kempen’ en Weert. In Valkenburg ontmoette hij de mecenas Henri Wijsbek, met wie hij ook bevriend raakte.

Later zwierf hij ondermeer door Duitsland, waar hij in Silezie de officiersweduwe Maria Menzel leerde kennen met wie hij in 1924 in Oirschot trouwde.

Jan Kruysen overleed als inwoner van Oirschot in 1938 in het St. Josephziekenhuis in Eindhoven op 64-jarige leeftijd.

 

Delen: