Dorpsgezicht met boerenlandweg

Prijs: Op aanvraag  
Schilder: Jan Kruysen
Afmetingen: 70 x 48 inclusief lijst, in goede staat
Signatuur: linksonder,
Techniek: Olieverf op doek

 

Beschrijving

Jan Kruysen kleedt de oude boerenlandweg aan in herfsttooi. Een vol egaal licht daalt uit de hemel naar beneden. Het hele tafereel wordt er groots mee overladen. De schoonheid van de kleuren, en vooral van de glooiende landweg, is oogverblindend. Alleen de boerderij links aan de voorzijde mag zich koesteren in de schaduw van een herfstboom.
De Brabantse meester legt de landweg naar achteren uit als een roze tapijt of loper. Dat is het voertuig, dienend voor de bewondering van de schoonheid van dit dorp. De boerderijen plaatst hij op een voetstuk of altaar. Hun omvang neemt aan de rechterzijde naar voren toe, gelijktijdig met hun verticale bouwvorm. In die mate stijgt ook hun schoonheid.
Vooraan zien we een Brabantse boerderij, stijf naar boven gericht als de Egyptische piramide van Cheops. Die hemelwaartse gerichtheid is bij Jan Kruysen geen toeval of teken van trots, maar juist van nederigheid. De twee bomen naast haar onderkennen de schoonheid van haar liefde. Ze brengen haar hulde en wijken nederig voor de aanwezigheid van de levende God. In het Brabantse expressionisme van Jan Kruysen tronen de boeren al vast in de heerlijkheid van hun boerentempels.

 

Biografie 

Jan Kruysen (1874 – 1938) was een fantastische persoonlijkheid. Gekleed met een grote zwierige hoed, wambuis, kuitbroek en schoenen met gespen en een wijde cape, behoorde Jan Kruysen met zijn markante kop, met snor en puntbaardje, gedurende vele jaren bij het dorpsbeeld van Oirschot.

Jan Kruysen werd geboren in het Brabantse Liempde, vlakbij Boxtel waar hij in 1897 voor de eerste keer trouwde en wel met Barbara van Dijk die hem zestien kinderen zou schenken, waarvan er overigens veel vroegtijdig stierven. Belangrijk in zijn leven waren verder Heeze, waar hij jaren deel uitmaakte van de schildergroep ‘de Kempen’ en Weert. In Valkenburg ontmoette hij de mecenas Henri Wijsbek, met wie hij ook bevriend raakte.Later zwierf hij onder meer door Duitsland, waar hij in Silezië de officiersweduwe Maria Menzel leerde kennen met wie hij in 1924 in Oirschot trouwde. Jan Kruysen overleed als inwoner van Oirschot in 1938 in het St. Josephziekenhuis in Eindhoven op 64-jarige leeftijd.

 

Delen: