Vroeg avondlicht

Prijs: Op aanvraag
Schilder: Jan Kruysen
Afmetingen: 66 x 56 inclusief lijst, in goede staat
Signatuur: linksonder,
Techniek: Olieverf op board

 

Beschrijving

Een ondergaande herfstzon huldigt het boerenland met haar avondlicht.  Een geliefd thema van de Brabantse expressionisten.
Het tedere, nevelachtige licht doordringt zacht de bomen en de akkers. Het licht fluistert er in alle stilte door. Gekoesterde en omfloerste contouren. Wat hard was, wordt zacht en week.
Ofschoon de bomen keurig in het gelid staan en de oude landweg strak omzomen, schildert Kruysen ze evengoed als individuen met een eigen fysiognomie, houding en beweging. Bomen, ja, maar elk afzonderlijk met eigen bijzondere vormen. Zie, hun lijnen stijgen in verticale richting eindeloos hoog boven de lijst van dit werk uit.
Bomen, door het geloof hoeders van mens en landschap. Bomen, gehuld in vroeg avondlicht. Een werk van Kruysen met verheven stemming, dat tot bezinning en nadenken oproept.

 

Biografie 

Jan Kruysen (1874 – 1938) was een fantastische persoonlijkheid. Gekleed met een grote zwierige hoed, wambuis, kuitbroek en schoenen met gespen en een wijde cape, behoorde Jan Kruysen met zijn markante kop, met snor en puntbaardje, gedurende vele jaren bij het dorpsbeeld van Oirschot.

Jan Kruysen werd geboren in het Brabantse Liempde, vlakbij Boxtel waar hij in 1897 voor de eerste keer trouwde en wel met Barbara van Dijk die hem zestien kinderen zou schenken, waarvan er overigens veel vroegtijdig stierven. Belangrijk in zijn leven waren verder Heeze, waar hij jaren deel uitmaakte van de schildergroep ‘de Kempen’ en Weert. In Valkenburg ontmoette hij de mecenas Henri Wijsbek, met wie hij ook bevriend raakte.Later zwierf hij onder meer door Duitsland, waar hij in Silezië de officiersweduwe Maria Menzel leerde kennen met wie hij in 1924 in Oirschot trouwde. Jan Kruysen overleed als inwoner van Oirschot in 1938 in het St. Josephziekenhuis in Eindhoven op 64-jarige leeftijd.

 

Delen: