Cactus en fuchsia

Prijs: Op aanvraag
Schilder: Kruysen, Jan
Afmetingen: 72 x 57, inclusief lijst, werk is in goede staat
Signatuur: rechtsonder
Techniek: Olieverf op schildersboard

 

Beschrijving

In dit werk houdt een kleine fuchsia een grote cactus gezelschap. Beiden staan in elkaars verlengde naar het licht toegekeerd. We zien ook een aureool. Dat is Gods geest en aanwezigheid in beide planten. Dit werk verkondigt dus het geloof en is een gebed in verf.

Kruysen verweeft cactus en aureool innig. De takken van de cactus en de stralen van het aureool vallen samen. Beiden zijn dus naar het woord van de Bijbels ‘als een borduurwerk gewrocht’. De halfcirkelvormige boog van de tafel past daar precies bij. De cactuspot staat niet voor niets aan de rand van de tafel. Ze volgt boog van de halve cirkel. In dit werk speelt de cactus dus de hoofdrol bij het verkondiging van het Woord. De bloeiende fuchsia staat echter dichtst bij de kijker en is de lichtvoetige opmaat naar het grote, diepgaande schouwspel.

 

Biografie 

Jan Kruijsen (1874 – 1938) was een fantastische persoonlijkheid. Gekleed met een grote zwierige hoed, wambuis, kuitbroek en schoenen met gespen en een wijde cape, behoorde Jan Kruijsen met zijn markante kop, met snor en puntbaardje, gedurende vele jaren bij het dorpsbeeld van Oirschot.

Jan Kruijsen werd geboren in het Brabantse Liempde, vlakbij Boxtel waar hij in 1897 voor de eerste keer trouwde en wel met Barbara van Dijk die hem zestien kinderen zou schenken, waarvan er overigens veel vroegtijdig stierven. Belangrijk in zijn leven waren verder Heeze, waar hij jaren deel uitmaakte van de schildergroep ‘de Kempen’ en Weert. In Valkenburg ontmoette hij de mecenas Henri Wijsbek, met wie hij ook bevriend raakte.

Later zwierf hij onder meer door Duitsland, waar hij in Silezie de officiersweduwe Maria Menzel leerde kennen met wie hij in 1924 in Oirschot trouwde.

Jan Kruysen overleed als inwoner van Oirschot in 1938 in het St. Josephziekenhuis in Eindhoven op 64-jarige leeftijd.

 

Delen: