Brabants winterlandschap

Prijs: Op aanvraag
Schilder: Theodorus van Oorschot
Afmetingen: 72 x 51, inclusief lijst, werk is in  goede staat
Signatuur: rechtsonder
Techniek: Olieverf op doek

 

Beschrijving

Van Oorschot omarmt het vluchtige en tijdelijke van één gelukzalige moment. Zijn impressionisme maakt dat zichtbaar en tastbaar.  Hoe paradoxaal ook: het vluchtige, eigenlijk onzichtbare, wordt voor één gelukzalig moment zichtbaar. Van Oorschot koestert dus niet als de expressionisten schoonheid door oneindigheid en tijdloosheid, maar laat die in één gelukzalig moment  opgaan.

Van Oorschot toont in dit werk het kwetsbare, zeer vergankelijke moment van een fraaie, winterse ochtend. Uitgenodigd door fijn, geel licht vieren mist en sneeuw hun winterfeestje. Het licht filtert sneeuw en mist. De robuuste bomen en boerderijen hebben er hun vertrouwde vaste vormen door verloren. Ze zijn ‘opgelost’ in de schoonheid van dit ene moment en hebben hun deuren voor dit feest open gezet. Die bomen staan midden in het schilderij in twee rijen opgesteld en vormen een weg naar de horizon. Aan de bovenzijde van het doek zien we daar een grootse hemelpoort. Van Oorschot zet die plaats door verfijnde gele kleuren extra luister bij.

 

Biografie 

Theodorus (Dorus) van Oorschot (Schijndel, 1910 – 1989) was een Nederlandse schilder. Hij werkte voornamelijk in een impressionistische stijl met als onderwerp vooral het landschap van de Meierij van `s-Hertogenbosch. Ook schilderde hij veel stillevens. Zijn werken zijn zowel tonalistisch(zoals het onderhavige werk) als corloristisch (zij bijvoorbeeld het bloemstuk dat deel uitmaakt van de collectie).

Tot 1972 woonde hij in een woning met aangrenzend atelier aan de Dokter Poelsstraat, nabij het centrum van Schijndel. Daarna verhuisde hij naar de Venushoek net ten westen van Schijndel. Zijn oude atelier daar, in een boerderij, is sinds 1 mei 1997 in gebruik als museum: het Atelier van Oorschot. De laatste opening was op zondag 21 december 2008. Op de hoek van de Schootsestraat en Venushoek staat een standbeeld van hem. Hij is afgebeeld met ezel.

 

Delen: